Mire jó a pszichodráma?

A pszichodráma felhasználási területe rendkívül széles, önismereti és terápiás alkalmazása mellett alkalmazható a szervezetfejlesztésben, közösségformálásban, de kiegészítő eszközként használható akár az oktatásban is.

Az önismereti pszichodráma csoport kis létszámú (10-18 fő), zárt csoport. A tagoknak lehetőségük van az első három alkalom során megtapasztalni a módszert, csak ez után köteleződnek el a további folytatásra. A csoport óraszáma is előre meghatározott, általában 120-250 órás. A csoport működését, a csoporton belüli bizalom kialakulását segíti a titoktartás, illetve az, hogy a tagoknak a csoporton kívül nincs egymással kapcsolatuk.

A pszichodráma módszere hatékony a pszichoszomatikus problémák, a testkép-önelfogadás problémakörének csoporton belüli megközelítésére. A pszichodráma a testi, nonverbális és verbális szinteket közvetlenül és egyszerre célozza meg. Mivel a pszichodráma cselekvésorientált, a játékokon keresztül a saját érzésekre, fizikai és érzelmi tapasztalatokra irányítja a figyelmet és segít az pszichoszomatikus zavarban szenvedő személyeknek a korai negatív élmények hatására létrejövő torz  önértékelés korrekciójában. Ezt azáltal éri el, hogy a belső világ és a korai hatások a színpadon megjelenhetnek, eljátszhatóvá válnak és így az elnyomott, az észlelésből és a tudatból kirekesztett érzések kifejezhetővé, átélhetővé, elfogadhatóvá válnak.

Nincs még vége, olvass tovább!