Pszichodráma filmen

2010-ben  Xantus János filmrendező, valamint Mérei Zsuzsa és Vikár András pszichodráma vezetők készítettek egy filmet a pszichodrámáról (Kiki a csoportban), amely bemutatja, hogyan is zajlik egy pszichodráma ülés. Az eredeti terv az volt, hogy felvesznek egy teljes csoport-folyamatot, majd a legérdekesebb részt színészekkel eljátszatják és abból lesz a film. De végül az eredeti játék maradt a filmben és ettől nagyon különlegessé vált.  (Erről részletesebben lásd a Xantus Jánossal készült interjút itt.)
A filmet sajnos ritkán vetítik Magyarországon, de azért érdemes figyelni a mozik műsorát, néha el lehet csípni zártkörű vetítéseket is.
Filmelőzetes:

2012-ben szintén készült egy film a pszichodrámáról A hét utolsó napja címmel.
Ez a film egy önismereti csoportot mutat be, amely a film önismereti és terápiás alkalmazásának lehetőségeit járja körül a pszichodráma módszerének segítségével.
A csoportot Pudics Zsuzsanna és Barlai Zoltán pszichodráma vezetők segítségével – akik a csoportot is vezették – Klausz Péter szervezte diplomamunkaként az ELTE BTK Filmtudomány mesterképzésére. A projekt során olyan gyakorlatokra került sor, ahol a filmbefogadás, a filmkészítés, illetve a video feedback adta az alapot az önismereti munkára. A csoport üléseit egy stáb dokumentálta Cibulya Nikol vezetésével és rendezésében, aki ezekből a felvételekből állította össze a közel egyórás filmet. A pécsi ősbemutató után Budapesten a Toldi moziban vetítették először 2012 decemberében.

1948-ban készült egy felvétel arról, hogy Moreno, a pszichodráma megteremtője miként dolgozik. Ma már persze nem pont ilyen a pszichodráma, de talán pont emiatt érdemes megnézni ezt a közel 15 perces felvételt.

1964-ben, az első nemzetközi Pszichodráma Kongresszuson is készült felvétel Moreno-ról, érdemes ezt is megnézni.

 

Nincs még vége, olvass tovább!