Hogyan segít a pszichodráma?

A pszichodráma azért tud terápiás hatású lenni, mert a csoport az egyén számára képes reprezentálni egy olyan mikroszociológiai környezetet, melyben a saját viselkedését, szerepeit alakíthatja, újabb viselkedésmintákat próbálhat ki. A csoport folyamatos visszajelzése által lehetőség nyílik a korrekcióra. Mindemellett ha a csoporttagok mindegyike hasonló problémával küzd (mint pl. a PCOS-oknak szervezett csoportunkban), akkor a nem vagyok egyedül érzése mentén kialakuló bizalom és elfogadás önmaguk teljesebb elfogadásához is vezet. Mások játékát nézve, vagy abban játszva felfedezhetjük saját konfliktusainkat, elhárítási módjainkat, tudattalan érzéseinket.

A csoport a visszajelzéseivel a szociális tanulást is segíti, és az újfajta szerepek vagy kapcsolati minták a csoport védett közegében kipróbálhatóak, gyakorolhatóak.

Fontos még az az erőteljes élménye a valahová tartozásnak, a „mi” élménynek, melyet egy csoportban átélhetünk, ami jelentősen képes csökkenteni a magányosságérzést, és elősegíteni a gyógyulást.

Az életmódváltás nagyon fontos a PCOS és az inzulinrezisztencia hatékony kezelésében. Ehhez azonban hatalmas énerőre van szükség, amihez a megfelelő önismeret, önbizalom elengedhetetlen. A változás hosszú folyamat, hullámhegyekkel, hullámvölgyekkel, amiben nagyon sokat tud segíteni egy megfelelő csoportban a társak megerősítő támogatása.

Nincs még vége, olvass tovább!

nocis_csoport