Cserges Enikő

Tanácsadó szakpszichológus vagyok és pszichodráma vezető. Ezen kívül jelenleg EMDR képzésben veszek részt, amely egy hatékony traumafeldolgozó módszer. A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálatban (régi nevén Nevelési Tanácsadó) dolgozom, jelenleg a IV. kerületi tagintézményben,  ezt  megelőzően a XVIII. kerületi tagintézményben. De iskolapszichológusként is dolgoztam egy gimnáziumban, ahol a kamaszokkal, szüleikkel és a pedagógusokkal egyaránt foglalkoztam.

2008-ban tudtam meg, hogy inzulinrezisztenciám van. Ekkor már több éve pszichodrámáztam, ez sokat segített abban, hogy elfogadjam és együtt tudjak élni ezzel az állapottal. Innen jött az ötlet is, hogy indítsunk pszichodráma csoportot kimondottan PCOS-oknak, IR-esek számára.

Az első csoportunknak 2014 tavaszán lett vége. A csoport egy éve alatt kiderült, hogy a PCOS, amely testi szinten is nehezíti a nőiség megélését (elég csak a látható tünetekre gondolni, szinte csupa férfias dolog: hasra hízás, hulló haj, erőteljes szőrösödés, férfihormon túlsúly, stb.) lelki szinten is komoly problémákat okoz a női szerepekben (nővé érés, párkapcsolat, anyaság). Ezek a témák végig hangsúlyosan jelen voltak a csoportunk munkájában.

Úgy vélem, hogy a testi változások nagy része csak úgy érthető meg, ha azokat egyidejűleg a lelki történésekkel összefüggésben tanulmányozzuk; hogy a test és a lélek elválaszthatatlan egység – ez maga a pszichoszomatika. Fontos, hogy értsük a PCOS-sel, IR-rel járó testi változásokat, ezért írunk erről külön a weboldalunkon. De a lelki történésekre való odafigyelés legalább ennyire fontos: ma már az orvosok is felismerték, hogy a PCOS kezelésében az ún.  “hármas alapkezelés” csak úgy lehet sikeres, ha közben a negyedik pillérrel, azaz a lelkünkkel is foglalkozunk. És erre a pszichodráma egy kiváló eszköz.

A pszichodráma csoportok mellett egyéni konzultáció keretében is foglalkozom olyanokkal, akik érintettek PCOS, IR által.

Traumákban, negatív életeseményekben érintettekkel EMDR alapú konzultációkat rendszeres szupervízió mellett végzek.

Bejelentkezés:  (30)310-00-36 vagy cserges.eniko.pszichologus@gmail.com