PCOS

A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Az elnevezés csalóka, hiszen ennek az összetett betegségnek csak egyetlen tünetére, a petefészek elváltozására utal, de fontos tudni, hogy e mellett számos egyéb panasz jelentkezhet a PCOS-ben szenvedő nőknél. Jelzésértékű az elnevezésben a „szindróma” szó, ami az orvosi nyelvben tünetegyüttest jelent: mintha már ezzel is nyomatékot nyerne, hogy a kiváltó ok máig vitatott, de a tünetcsoportnak nevet kellett adni, mert annyira gyakori.

A PCOS diagnózisa az orvosi gyakorlatban jelenleg az úgynevezett 2003-as rotterdami szempontrendszer szerint történik. (2003-ban az endokrinológusok tartottak Rotterdamban egy konszenzus konferenciát, innen kapta a kritériumrendszer a nevét.) A PCOS diagnózis kimondásához az alábbi három tünetcsoportból legalább kettő megléte szükséges – amennyiben más endokrin betegség kizárható (bővebben pl. itt):
• peteérési vagy menstruációs zavar (rendszertelen a havivérzés vagy a ciklus során nem figyelhető meg peteérés)
• a férfihormon-túlsúly tünetei (aknés bőr, erőteljesebb szőrnövekedés, hajhullás, hasra történő hízás) vagy laboratóriumi jelei (pl. emelkedett tesztoszteron szint)
• policisztás petefészkek észlelése ultrahanggal (ilyenkor mindkét petefészekben 8-10 mm-es kis ciszták találhatók, amelyek gyöngyfüzérszerűen helyezkednek el).

Következésképpen a policisztás ovárium szindróma elnevezés azért is megtévesztő lehet, mert adott esetben ha csak az első két kritérium teljesül, azaz nincsenek is ciszták a petefészekben, akkor is PCOS a diagnózis. Ráadásul a jellegzetes policisztás petefészek a nők csaknem 30%-ában észlelhető ugyan, de csak harmaduk szenved PCOS-ben (forrás: itt). Tehát önmagában a policisztás petefészek sem nem szükséges, sem nem elégséges feltétele a PCOS diagnózisának.
Egyelőre még nem találtak a PCOS gyakorlati diagnosztikájára alkalmas, pontosan mérhető paramétert. A diagnózishoz jelenleg endokrinológiai és nőgyógyászati kivizsgálás egyaránt szükséges.
A PCOS előfordulási gyakorisága a magyarországi adatok alapján körülbelül 10%, de egyes szakirodalmi adatok  szerint akár 26% is lehet. A betegség pontos oka máig tisztázatlan, „a létrehozó folyamatok jelentős részét napjainkban is vizsgálják”. (forrás: itt)

A PCOS tüneteiről érdemes elolvasni a PCOS Szívügy Alapítvány oldalát.

A 80-as években az orvosok megfigyelték, hogy a PCOS gyakran jár együtt inzulinrezisztenciával. Az orvosi szakirodalomban mai napig vitatott, hogy ez az együttjárás valójában mennyire szoros – erről részletesen a PCOS és inzulinrezisztencia kapcsolata c. oldalunkon írunk.

Nincs még vége, olvass tovább!