Papp Ildikó

 

papp_ildiko

Klinikai szakpszichológus vagyok, pszichológus diplomámat 2001-ben szereztem a Debreceni Egyetemen. A szakvizsgát ugyanitt, 2006-ban tettem le. Pszichodráma vezetői oklevelemet 2014-ben szereztem. Emellett számos rövidebb-hosszabb képzésen vettem részt, mely sokban alakította szemléletemet, illetve eszközt adott a kezembe, a munkámat segítve.

A pszichológiával való találkozásom a csoportozás keretein belül kezdődött, a debreceni Nagyerdei Gyógyfürdőben működő nappali szanatóriumban, ahol pszichológus asszisztensként dolgoztam a pszichológia szak megkezdése előtt. Itt a pszichés problémával küzdő emberek egyszerre kaptak pszichológiai segítséget – csoportterápiát a lelki nehézségeikre – és fizikoterápiát a testi panaszaikra. A pszichoszomatika már ekkor is nagyon érdekelt, fontos volt számomra, hogy a szanatóriumban teljes mértékben a pszichoszomatikus szemlélet érvényesült, vagyis egyszerre dolgoztunk a testtel és a lélekkel.

Ezután a Debreceni Gyermekrehabilitációs Központban kaptam állást, ekkor már, mint pszichológus. Itt részt vettem a korai fejlesztésben, gondozásban, sérült gyerekek diagnosztikájában, és vezettem szülőcsoportokat. A szülőkkel folytatott beszélgetések során leginkább az foglalkoztatott, hogy miként küzd meg egy család azzal a ténnyel, hogy sérült gyerekük született. Hogyan alakítja ez át a család szerkezetét, rendszerét, honnan kapnak erőforrásokat, mi tartja össze őket. Ez a szemlélet, és tapasztalat azóta is sokat segít, ha olyan családdal dolgozom, ahol krónikus beteg gyermek él.

2002 óta Budapesten élek. A fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat II. kerületi Tagintézményében vagyok jelenleg is pszichológus. Munkám során egyéni esetvezetések mellett, folyamatosan vezetek pszichodráma csoportokat gyermekeknek, minden korosztály számára. Rendszeresen foglalkozok szülőkkel, szülőkonzultáció formájában, illetve itt is volt alkalmam szülőcsoportot vezetni.

Az egyéni esetvezetések során nagy tapasztalatra tettem szert általában a gyermekek problémáival kapcsolatban, legyen az korai kötődési nehézség, óvodáskori szervi tünet (bepisilés, dadogás, tik, stb), iskolás kori tanulási nehézség diagnosztikája, esetleg önbizalomhiányból fakadó erős szorongás, vagy a serdülő korosztályt érintő nehézségek, mint a pánikroham, falcolás, generalizált szorongás, kényszerek, öngyilkossági gondolatok.

Nagy gyakorlatot szereztem a szakértői bizottsági tevékenységben, pszichometriai vizsgálatokban, pl. iskolaérettségi vizsgálatok, intelligencia tesztek felvétele, stb.

2018 óta magánrendelésen is dolgozom felnőttekkel és gyerekekkel egyaránt. Ide olyanokat várok, akik szeretnék megérteni a testük jelzéseit, szeretnének segítséget kapni elakadásaikban, megtorpanásaikban, akár párkapcsolatról, akár életvezetésről, akár bármilyen, saját erőből már nem megoldható helyzetről van szó. Alkalmazom az autogén tréning és a KIP (katatim imaginatív pszichoterápia) módszerét is, a feltáró beszélgetés mellett, valamint a monodrámát, a pszichodráma kétszemélyes helyzetben megrendezhető változatát. A relaxáción alapuló terápiás eszközök sokat segítenek a stresszkezelésben, illetve a betegségek szimbolikájának a megértésében, a monodráma a szavakon túli, más nézőpontból való rátekintést segíti a problémára.

Mivel főállásban leginkább gyermekekkel foglalkozom, szívesen várok szülőket is a gyermekeikkel kapcsolatos nehézségek átbeszélésére, megértésére, illetve gyermekeket különböző problémákkal.

Az első PCOS csoportunkkal való munkát nagyon élveztem, ebből a csoportból írtam a pszichodráma szakdolgozatomat. És persze a pszichoszomatikából. Úgy vélem, a krónikussá váló betegségek mögött mindig van olyan lelki tényező, mely az adott betegséget krónikussá teszi, mely „profitál” az adott betegség „előnyeiből”. Nem gondolom, hogy mindig meg lehet találni a betegség szimbolikáját, de mindenképpen fontos, hogy a betegség által lehetőségünk nyílik magunkra jobban figyelni, és mint egy krízis hatására, átstrukturálni az életünket.

Mivel a három speciális csoportunk kapcsán beleástam magam az inzulinrezisztencia, PCOS témakörébe, szeretettel várom a hasonló nehézségekkel küzdő hölgyeket, lányokat. Legyen a közös munkánk a negyedik pillér a betegséggel való megküzdésben!

Bejelentkezés:
Telefon: (30) 238-33-89
E-mail: pszildike@gmail.com