Papp Ildikó

 

papp_ildiko

Gyermek és ifjúsági klinikai szakpszichológus vagyok, diplomámat 2001-ben szereztem a Debreceni Egyetemen. A pszichológiával való találkozásom is a csoportozás keretein belül kezdődött, a debreceni Nagyerdei Gyógyfürdőben működő nappali szanatóriumban pszichológus asszisztensként, ahol a pszichés problémával küzdő emberek egyszerre kaptak pszichológiai segítséget – csoportterápiát – a lelki nehézségeikre, és fizikoterápiát a testi panaszaikra. A pszichoszomatika már ekkor is nagyon érdekelt, fontos volt számomra, hogy a szanatóriumban teljes mértékben a pszichoszomatikus szemlélet érvényesült, vagyis egyszerre dolgoztunk a testtel és a lélekkel.

Ezután a Debreceni Gyermekrehabilitációs Központban kaptam állást, mint pszichológus. Itt részt vettem a korai fejlesztésben, gondozásban, sérült gyerekek diagnosztikájában, és vezettem szülőcsoportot. A szülőkkel folytatott beszélgetések során leginkább az foglalkoztatott, hogy miként küzd meg egy család azzal a ténnyel, hogy sérült gyerekük született. Hogyan alakítja ez át a család szerkezetét, rendszerét, honnan kapnak erőforrásokat, mi tartja össze őket.

2002 óta Budapesten élek, 2006-ban szakvizsgáztam. A fővárosi Pedagógiai Szolgálat II. kerületi Tagintézményében vagyok jelenleg is pszichológus. Munkám során számos gyerekcsoportot, és szülőcsoportot vezettem, 2014 nyarán sikeres vizsgát tettem pszichodráma vezetésből. Három gyermekem van, a pszichodráma számomra fontos erőforrást jelentett az alatt az évek alatt, amíg otthon voltam velük. A gyerekekkel kapcsolatos munkámban is többször előfordul a pszichoszomatika kérdése. Vajon egy tünet mennyiben tekinthető lelki eredetűnek, és mennyiben organikusnak. Mennyiben lehet a hátterében a szülőkkel való konfliktus, mennyiben öröklött „betegség”?

Az első PCOS csoportunkkal való munkát nagyon élveztem, ebből a csoportból írtam a pszichodráma szakdolgozatomat. És persze a pszichoszomatikából. Úgy vélem, a krónikussá váló betegségek mögött mindig van olyan lelki tényező, mely az adott betegséget krónikussá teszi, mely „profitál” az adott betegség „előnyeiből”. Nem gondolom, hogy mindig meg lehet találni a betegség szimbolikáját, de mindenképpen fontos, hogy a betegség által lehetőségünk nyílik magunkra jobban figyelni, és mint egy krízis hatására, átstrukturálni az életünket.

Csoportok mellett egyéni terápiával is foglalkozom. A magánrendelésemre olyanokat várok, akik szeretnék megérteni a testük jelzéseit, szeretnének segítséget kapni elakadásaikban, megtorpanásaikban, akár párkapcsolatról, akár életvezetésről, akár bármilyen, saját erőből már nem megoldható helyzetről van szó. Alkalmazom az autogén tréning és a KIP (katatim imaginatív pszichoterápia) módszerét is, a feltáró beszélgetés mellett. Ezek a relaxáción alapuló terápiás eszközök sokat segítenek a stresszkezelésben, illetve a betegségek szimbolikájának a megértésében is.
Mivel főállásban leginkább gyermekekkel foglalkozom, szívesen várok szülőket is a gyermekeikkel kapcsolatos nehézségek átbeszélésére, megértésére.
Bejelentkezés: (30) 238-33-89